Hur blir man fotbollsproffs?

Hur blir man fotbollsproffs?

Postet på: 29/02/2020
SE PÅ RONALDO: Gonçalo Nunes anser att Cristiano Ronaldo är den ideala förebilden för unga spelare.
SE PÅ RONALDO: Gonçalo Nunes anser att Cristiano Ronaldo är den ideala förebilden för unga spelare.

Hur blir man fotbollsproffs?

Hur många timmar ska du lägga varje vecka? Vilka färdigheter bör du fokusera på i tidig ålder? Ska du spåra din utveckling? Vad sägs om viktträning? NF Academys tränare Gonçalo Nunes berättar om vad som krävs för att nå toppen.

Tusentals skandinaviska tonåringar drömmer om att en dag bli proffs inom fotbollen. Mycket få klarar det faktiskt, men det betyder inte att det är omöjligt om du tänker på det och gör vad du behöver.

Så, vad krävs, egentligen?

Det finns, självklart, inte ett svar som passar alla, eftersom alla spelare har olika färdigheter och utmaningar. Men det finns några universella sanningar att berätta om när det kommer till frågan. Under veckorna som följer, kommer våra tränare att dela praktiska råd om hur du kan utveckla specifika tekniska färdigheter och mental styrka.

Först ut är Gonçalo Nunes. Nunes är internationell direktör för NF Academy och han har arbetat som huvudtränare, teknisk koordinator och teknisk direktör i 25 år inom internationell fotboll. Han har en UEFA-A licens och även nivå 3 IPDJ som idrottstränare.

– Hej Gonçalo! Du har tränat ett antal toppklassspelare under de senaste decennierna. I din åsikt, är någon av spelarna en förebild som ska överträffas/efterliknas?

Det är svårt att namnge en eller två spelare. Jag har sett så många spelare växa med tiden, inte bara som fotbollsspelare utan också människor. Flera av de spelare jag har tränat har skrivit på ett kontrakt med stora klubbar, men jag är också glad över att se så många av dem har lyckats utanför planen. Jag är säker på att alla gynnades av fotbollsövningarna. Att spela fotboll lär dig mycket om lagarbete, du kan inte sätta en prislapp på det. När det kommer till förebilder, så finnd det faktiskt två spelare som kommer i tankarna. Jag brukade tränade en klubb på landet i Portugal. Det fanns två spelare där som till synes hade alla odds att lyckas. Båda hade en riktigt lång pendel. De var tvungna att ta två eller tre olika typer av transporter bara för att komma till träningen och det tog timmar. Men de gav inte upp och de dykte alltid upp i tid. På planen uppmärksammade de på detaljer och gjorde alltid sitt bästa. Nu är båda professionella fotbollsspelare. Deras berättelser visar hur viktig mentalitet är i fotboll.

– Vilken typ av mentalitet förväntar du dig från dina spelare?

Först och främst bör de betrakta varje session som en inlärningsmöjlighet. När jag var teknisk tränare för Benficas U17-lag för några år sedan arbetade jag nära med spelarnas individuella färdigheter. I den gruppen stod särskilt två spelare ut. De var båda ödmjuka. De gjorde vad de kunde för att lära sig något nytt varje dag. De frågade ofta vad de kunde göra för att förbättra det enda eller det andra. Och efter träningen stannade de ofta på planen för att arbeta med de sakerna. Idag har båda professionella kontrakt med Benfica.

– Jag läste mellan raderna här att du tycker att spelare bör ta ansvar för sitt eget lärande?

Ja, de måste ta ansvar och de måste lära sig. Ingenting är lätt i fotboll. Fotboll är enkelt, men också ett riktigt svårt spel att behärska. Du bör sätta höga mål som en blivande fotbollsspelare, men du måste också nå dem. Du måste vara motorn till ditt egna fordon.

– Enligt din åsikt, hur många timmar ska en ung fotbollsspelare lägga varje vecka?

Om du vill nå toppen måste du matcha professionella standarder från en tidig ålder. Mina referenser är från de bästa akademierna i Portugal. I Sporting och Benfica tränar vanligtvis unga spelare, mellan 12 och 16 år, en och en halv timme varje veckodag. Utöver detta spelar de matcher på helgerna. Totalt kommer det att finnas en träningsbelastning på cirka 9 timmar. De bör dock också avsätta lite tid för att arbeta med individuella färdigheter. 16-åriga spelare bör också träna konditionsträning. Det här är inte bara viktigt eftersom de behöver lägga på sig vikt. Det är också viktigt för att förebygga skador. I helhet bör en spelare, som hoppas på att nå toppen, lägga mellan 13 och 15 timmar i veckan, tror jag.

– Många unga spelare är villiga att träna, men de kanske inte har möjlighet att träna med ett organiserat lag så mycket som de skulle ha velat. Vad skulle du råda dem att göra?

Jag skulle naturligtvis rekommendera alla att delta i NF Academys program, vilket kommer att ge dem inblick i bra träningsmetoder och också låta dem spela på en konkurrenskraftig nivå. Jag skulle också råda dem att spela så mycket fotboll som möjligt. Spela i din trädgård, spela i parken, spela överallt. Om du kan ta några vänner så är det ännu bättre. Det kan göra sessionerna mer konkurrenskraftiga, vilket är bra. I och med resorna runt i Skandinavien med NF Academy har jag upplevt att många unga spelare saknar konkurrenskraft i Norge. Det är ett verkligt problem när de kommer på en högre nivå. Om fem unga pojkar tävlar om vem som kan trixa flest gånger, så får vi två följder. För det första, förbättrar de sina tekniska färdigheter. För det andra, utmanar det dem på en mental nivå.

LÄS OCKSÅ: HJÄLP FÖR ATT NÅ FOTBOLLSDRÖMMEN

 

– Många spelare kanske undrar vilka färdigheter de borde arbeta med. Låt oss säga att du är en ung spelare med utmärkta driblingsförmågor, men ganska dålig snabbhet. Vad skulle ditt råd vara till den här unga spelaren? Ska han eller hon odla dribblingsförmågan eller snarare fokusera på hans eller hennes brister?

Om du har något som gör dig speciell bör du definitivt fortsätta att förbättra det. Ta Cristiano Ronaldo som ett exempel. Hans avslut var enastående tidigt, men han blev aldrig lat och fortsatte att förbättra den förmågan. Hans skotteknik har utvecklats ganska mycket genom hans karriär. Med detta sagt, bör du också arbeta med dina svagheter. Du behöver hela paketet. På NF Academy uppmuntrar vi till exempel spelare att använda båda fötterna under sessioner. Du kommer alltid att få situationer på planen där du inte kan använda din dominerande fot.

– Du nämnde Ronaldo. I din åsikt, vad gjorde honom till den spelaren som han är idag?

Ronaldo är den ideala förebilden. Han har utvecklats fram hela sin karriär på så många nivåer. Han har offrat mycket och han fortsätter att offra mycket fram till idag. Efter varje match använder han kryoterapi för återhämtning, det är bara ett exempel på hur engagerad han är. Jag har aldrig tränat Ronaldo själv, men jag känner några spelare från Sporting, som arbetade med honom medan han var där. De sa att de var tvungna att låsa gymmet på natten. Annars skulle Ronaldo smyga in sig och lyfta vikterna hela natten. Det var Ronaldo mot maskinerna hela natten. Han var ett litet barn som ville vara stark. Han ville vara bäst på allt. Det är den typ av hängivenhet som krävs för att nå toppen.

– Tempo och styrka blir allt viktigare i internationell fotboll. Ändå har viktträning traditionellt varit lite misstyckande i Skandinavien av olika skäl. Många tror att du bör vänta på vikter tills du är 16 med tungviktsträning. Vad tycker du?

– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Det beror på hur mogen spelaren är. I början är det dock avgörande att någon är där för att övervaka spelaren så att de inte får dumma skador. Viktträning kan göra mer skada än nytta om du inte vet vad du ska göra. Men en sak är säker, styrka är en del av det totala paketet som en modern fotbollsspelare måste ha.

LÄS OCKSÅ: NF ACADEMY TOG MIG TILL SPORTING CP OCH ATLETICO MADRID

 

– Vilka andra råd skulle du ge unga skandinaviska fotbollsspelare? Ska de skriva träningsrapporter? Hur strikt bör de följa sina framsteg?

Om du kommer in i en akademi i en tidig ålder så kommer du ha människor runt dig för att spåra hur bra du presterar över tid. Det är bra. Jag skulle råda alla spelare att hålla ett öga på hur bra de presterar på olika uppgifter över tid. Det kan visa vad du bör arbeta med och det kan också vara inspirerande.

– I övrigt, hur kan unga spelare utbilda sig?

Jag skulle råda unga spelare att se till spelare som de beundrar. Det finns många bra biografier att läsa. Du kan läsa om din favoritspelare och det kan ge dig en förståelse i vad de gjorde för att eftersträva sina mål. Det är en bra utgångspunkt. Hjälpsamma lektioner kan också ses på Youtube och annat medieinnehåll.

KOMMANDE EVENEMANG

Datum Program Land Plats Åldersgrupp
01 - 07 Jul 2024 NF Selection Tallinn Cup Estonia Tallinn 2008 -2013
15 - 25 Jul 2024 NF High Performance Portugal Rio Maior 2006 -2009
29 Sep - 05 okt 2024 NF Elite Training Camp
Week 40
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014
06 - 12 Okt 2024 NF Elite Training Camp
Week 41
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014
13 - 19 Okt 2024 NF Elite Training Camp
Week 42
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014
27 Okt - 02 Nov 2024 NF Elite Training Camp
Week 44
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014

JAG VILL TRÄNA MED NF ACADEMY

Skicka oss en kort beskrivning med spelarens bakgrund och vilka aktiviteter du vill delta i. Vi följer upp med råd om vilka lokala och internationella program som kan passa dig.


Läs mer om vår användning av cookies: Cookies | Integritetspolicy


* Dessa fält krävs.

Start typing and press Enter to search