Vad krävs för att bli bäst?

Vad krävs för att bli bäst?

Postet på: 11/05/2022
Gonçalo Nunes, tidigare tränare för SL Benfica, förklarar om den portugisiska träningsmetoden.
Gonçalo Nunes, tidigare tränare för SL Benfica, förklarar om den portugisiska träningsmetoden.
Gonçalo Nunes, tidigare tränare för SL Benfica, förklarar om den portugisiska träningsmetoden.

Vad krävs för att bli bäst?

Hur många timmar ska du träna i veckan? Vilka färdigheter bör man fokusera på i ung ålder? Ska man skriva träningsdagbok? Är det farligt att lyfta vikter innan man är 16? NF Academys tränare Gonçalo Nunes ger sina bästa utvecklingstips.

Tiotusentals svenska barn bär på drömmen om att bli professionell fotbollsspelare. Väldigt få får uppleva den. Det betyder inte att det är omöjligt, om du tränar mycket och samtidigt gör rätt.

Så den stora frågan är förstås: Vad är rätt träning?

Det finns naturligtvis inget entydigt svar på den frågan. Varje spelare har sina färdigheter och saker han eller hon behöver förbättra eller förfina. Dessutom måste åldern beaktas – träningstips för en elvaåring har inte samma värde när spelaren är 16 år.

En fotbollsspelare måste jobba hårt för att nå den nivå där möjligheterna uppstår. Ibland får inte ens bra spelare många möjligheter.

Detta har varit ett av målen på NF Academy under det senaste året. Förutom högintensiva program med fokus på spelarutveckling letar vi efter lösningar för hur man kan erbjuda spelare möjlighet att ta nästa steg i karriären.

Våra tränare gör en intern utvärdering av alla spelare som deltar hos oss. Utifrån utvärderingen och spelarens nivå bjuder vi in spelare till att träna på europeiska akademier, vårt stipendie-program, deltagande i elit turneringar med våra elitlag eller deltagande i internationella träningsläger.

Under det senaste året har många spelare som deltagit i lokala program bjudits in att träna på akademier i toppklass.

nfacademy-fotball-norge-750x500_1

Inre drivkraft och hårt arbete

Vår portugisiska akademi chef, Gonçalo Nunes, har sett flera unga spelare ta plats i den internationella stjärnhimlen. Han anser att svenska spelare borde dra mer lärdom av Cristiano Ronaldo, vilket i hans ögon är en exemplarisk träningsprodukt.

Det finns inga genvägar, och det handlar om att lägga allt i potten som krävs för att nå dina mål.

Du har tränat många spelare under de senaste decennierna. Har du några enstaka spelare du vill lyfta fram, som haft en särskilt bra utveckling under dina vingar?

– Det är svårt att peka ut enskilda spelare. Jag har sett så många otroliga spelare utvecklas. Inte bara som fotbollsspelare, utan också som människor. Flera av spelarna jag har tränat har gått vidare och spelat för professionella klubbar. Jag är också glad över att se att många av dem också har fått respons för sitt engagemang. I många fall tror jag att den erfarenhet de har fått inom fotbollsplan har gjort dem till mer ansvarsfulla människor.

Genom fotbollsträning lär du dig bland annat att arbeta med detaljer, och att fungera i samspel med andra. Det är ovärderligt. Om jag ändå ska peka ut enskilda spelare som blivit proffs så går jag tillbaka till tiden då jag jobbade som akademichef för en liten klubb i en by i Portugal.

Det var två spelare som hade oddsen emot sig. De hade lång restid för träning. De fick ofta byta buss två till tre gånger. Ibland fick de också lifta. Men de gav inte upp och de visade alltid toppinsats på fotbollsplan. Idag är de båda proffs. En av dem spelar för Sporting Braga, som är en av Portugals bästa klubbar. Deras berättelser visar hur viktig mentalitet är.

NF Academy-coach och internationell chef, Gonçalo Nunes
NF Academy-coach och internationell chef, Gonçalo Nunes
nfacademy-fotball-norge-600x600_4

Vilken mentalitet vill du att spelarna ska ha?

– De måste först och främst se på vilken träning som helst som en möjlighet. När jag var teknisk tränare för Benficas U17-lag för några år sedan arbetade jag med spelarnas individuella färdigheter. I den gruppen utmärkte sig särskilt två spelare. De var båda ödmjuka. De gjorde allt för att kunna lära sig något nytt varje dag. De blev kvar efter träningen och använde varje tillfälle för att maximera vad de fick ut av träningen. De ställde frågor om vad de kunde göra för att bli bättre och arbetade med detaljerna efteråt. Idag har båda kontrakt i Benfica som proffs.

 Du nämner Ronaldo. Vad tycker du att han har gjort rätt genom åren?

I mina ögon är Ronaldo den ideala förebilden. Han har utvecklats under hela sin karriär. Han har offrat mycket, och han offrar mycket till denna dag för att hålla sig på topp. Efter varje match använder han kryoterapi, så att han återhämtar sig så snabbt som möjligt.

Hela vägen har han varit villig att gå den extra milen. Jag tränade aldrig Ronaldo själv, men jag har jobbat med flera inom Sporting, som jobbade med honom medan han var där. De sa att de var tvungna att låsa gymmet på natten. Ronaldo smög nämligen in och lyfte vikter. Han ville vara starkast och bäst i allt. Det är en sådan hängivenhet som krävs för att nå toppen.

Är ditt huvudbudskap att spelare måste ta ansvar för sitt eget lärande?

– De ska ta ansvar för sitt eget lärande, och de ska se framåt. Det håller inte bara med höga mål. Man måste också ha ett inre driv. Du måste avsätta tid och hålla fokus.

Ta reda på mer om NF International Trials i Sverige

Cristiano Ronaldo i Portugals landslag
Cristiano Ronaldo i Portugals landslag

Viktiga träningsprinciper

Ronaldo och andra portugisiska unga pojkar lär sig spela fotboll tidigt vilket bygger på några av samma offensiva och defensiva principer som NF Academy grundat sin träningsmetodik på.

Våra träningspass bygger på mål och principer snarare än förvalda övningar.

Vi ger våra tränare andra mål än andra program, så att de kan bygga hela träningsprogrammet utifrån samma mål. Det betyder att även om en spelare deltar i mer än en samling så blir övningarna inte lika, även när tränaren är densamma.

Huvudmålet är att förbättra deltagarnas förmåga att läsa spelet. För att göra det arbetar vi utifrån spelets principer. När de väl börjar förstå principerna och fatta rätt beslut i olika situationer kommer de att ske en kraftig ökning på utvecklingen som spelare, oavsett teknisk nivå:

– Steg 1 – Offensiv princip: Progression; Offensiv täckning; Rörlighet; Rum.

– Steg 2 – Defensiv princip: Fördröjning av spel: Defensiv täckning; Balans; Kompakthet.

Det tredje steget baseras på den individuella spelarens teknik. Det är också här våra tränare ger den mest direkta feedbacken och råden till spelarna om deras prestation:

– Steg 3 – Tävlingspass för att underlätta individuell teknisk utveckling: Dribblingar/tacklingar, avslut, bollkontroll, nickning, målvaktspositioner, en-mot-en-situationer med mera.

nfacademy-fotball-norge-600x600_5

Styrkor och svagheter

Tillbaka till vår portugisiska akademi direktör Gonçalo Nunes.

Många spelare undrar vilka färdigheter de ska arbeta med. En spelare kan vara bra tekniskt, men saknar fart och luftstyrka. Vad skulle du rekommendera sådana spelare? Ska de koncentrera sig på det de redan är bra på eller ska de fokusera på att förbättra det de är dåliga på?

Återigen vill jag lyfta fram Christiano Ronaldo om att göra styrkor ännu starkare. Hans avslutningsförmåga är enastående. Han hade faciliteter för det redan i unga år, och han har aldrig slutat jobba med det. Du kan se hur hans skjutteknik har utvecklats under hela hans karriär.

Samtidigt måste man jobba på sina svagheter. Det är helt avgörande för att nå toppen. I NF Academy är vi till exempel måna om att spelare måste lära sig att använda båda fötterna. Det räcker inte att bara ha en fin högerfot. Du kommer att hamna i situationer där du måste skjuta med vänstern, eller rensa en boll med din dåliga fot.

Hur mycket tid bör en ung fotbollsspelare träna varje vecka i din åsikt?

– Ska man bli bäst måste man jämföra sig med de bästa. Mitt hemland är Portugal, och jag vill använda mina referenser från de bästa akademierna där. I Sporting och Benfica tränar unga spelare mellan 12 och 16 år i en och en halv timme, fyra till fem gånger i veckan. Dessutom spelar de matcher på helgerna. Totalt blir det en träningsmängd på knappt tio timmar.

Dessutom rekommenderar vi att de lägger ner två timmar på egen träning, där de arbetar med individuell kompetens. 16 åriga spelare bör också spendera ytterligare två timmar på gymmet. Detta är viktigt inte bara för att de behöver bli starkare, utan också för att de behöver träna skadeförebyggande. Allt som allt bör en spelare som hoppas bli bäst lägga ner mellan 13 och 15 timmar i veckan.

Snabbhet och styrka blir allt viktigare i internationell fotboll, men styrketräning har traditionellt sett varit lite kontroversiellt i Sverige samtidigt som man tränar fotboll. Många tycker att man ska vänta med att lyfta vikter tills man är 16. Hur ställer man sig till detta?

– Enligt min mening går det inte att sätta ett datum för när spelare ska börja träna med vikter. Det beror verkligen på spelarens mognad. Det jag däremot vill säga är att det är viktigt att spelaren är instruerad. Om du lyfter vikter fel kan du göra mer skada än nytta.

Det är viktigt att du tar med dig någon till gymmet de första gångerna, som visar hur maskinerna fungerar. Du kan även träna styrka utan vikter. En sak är säker, styrka är en del av det totala paketet som en modern fotbollsspelare måste ha.

Många spelare har rätt attityd. De är villiga att träna så mycket de kan, men de har inte alltid möjlighet till ett bra träningserbjudande. Kanske har de bara möjlighet att träna organiserat ett par gånger i veckan. Vad ska de göra? Hur skapar de en träningsrutin som gör att de kan bli lika bra som de bästa?

Vi rekommenderar givetvis alla att delta i NF Academys sammankomster, vilket kommer att ge dem bra träning. Samt en inblick i hur talangutveckling går till i Portugal. Annars är egenträning bra. Har man möjlighet att ta med sig några kompisar och spela gör det träningen mer konkurrenskraftig.

Man får också pusha varandra. Unga spelare i Skandinavien saknar ofta tävlingsmentalitet. Det är en riktig utmaning. Om fem pojkar är på träningsplanen tillsammans kan de tävla om att trixa till 50. Detta är ett exempel på bra teknisk såväl som mental träning.

nfacademy-fotball-norge-600x600_6
nfacademy-fotball-norge-600x600_8

Vilka andra tips skulle du ge unga svenska fotbollsspelare? Ska de planera sin egen träning i förväg? Ska de registrera sina framsteg?

– Spelare som ingår i en fotbollsakademi har oftast träningsredskap runt sig, som hjälper dem att mäta sina framsteg. Oavsett om det är hur snabbt de springer eller mer tekniska färdigheter. Om du inte går på en akademi kan det absolut vara en bra idé att skriva en sorts träningsdagbok. Detta håller ett öga på din utveckling. Det kan också vara ett bra sätt att få mer motivation. Det är inspirerande att se att du blir bättre!

Finns det några teoretiska fotbollsböcker du skulle rekommendera unga spelare att läsa?

Jag skulle rekommendera unga spelare att studera sina förebilder. Det finns många bra fotbollsbiografier. Många av dessa ger dig god insikt i vad som krävs för att bli bäst. Det är ett bra ställe att börja. Samtidigt kan du se Youtube filmer, avslutar akademichefen Gonçalo Nunes.

nfacademy-fotball-norge-750x500

KOMMANDE NF EVENEMANG

Träningsläger i Sverige

Datum Program Land Plats Åldersgrupp
24 - 26 Jun 2024 NF International Trials Sverige Göteborg 2008-2015
28 - 30 Jun 2024 NF International Trials Sverige Malmö 2008-2015
28 -30 Jul 2024 NF International Trials Sverige Hudiksvall 2008-2015
01 - 03 Aug 2024 NF International Trials Sverige Stockholm 2008-2015
05 - 07 Aug 2024 NF International Trials Sverige Jönköping 2008-2015

Turneringar

Datum Program Land Plats Åldersgrupp
01 - 07 Jul 2024 NF Selection Tallinn Cup Estonia Tallinn 2008 -2013
15 - 25 Jul 2024 NF High Performance Portugal Rio Maior 2006 -2009
29 Sep - 05 okt 2024 NF Elite Training Camp
Week 40
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014
06 - 12 Okt 2024 NF Elite Training Camp
Week 41
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014
13 - 19 Okt 2024 NF Elite Training Camp
Week 42
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014
27 Okt - 02 Nov 2024 NF Elite Training Camp
Week 44
Portugal Lisbon / Estoril 2009-2014

Se översikten över alla våra evenemang här.

KONTAKTA OSS


Läs mer om vår användning av cookies: Cookies | Integritetspolicy


* Dessa fält krävs.

Start typing and press Enter to search