Vad krävs för att nå toppen?

Vad krävs för att nå toppen?

Postet på: 11/03/2020
NF Academy Coach João Plantier
FOTBOLLSGLÄDJE: Plantier säger att det är viktigt att ha kul på fotbollsplanen

Vad krävs för att nå toppen?

NF Academys direktör, Joao Plantier, har tränat spelare i världsklass. I denna intervju delar han sina tankar om vad som krävs för att utvecklas på fotbollsplanen.

För bara ett par veckor sedan pratade vi med vår akademi direktör, Goncalo Nunes, om vad som krävs för att nå toppen av fotbollsvärlden. Nunes tipsade unga spelare att se på Cristiano Ronaldo som en perfekt förebild när det gäller engagemang.

Den här veckan pratar vi med vår andra akademidirektör, Joao Plantier. I denna intervju betonar Plantier vikten av mångfaldig träning. Han delar också med sig några av de lärdomar han tog med sig från den tidigare Real Madrid tränaren Carlos Queiroz.

 

Du har tränat många spelare under de senaste decennierna. Har du några inspirerande berättelser att dela?

– För mig kan framgång i ungdomsfotboll inte mätas bara genom att bli en toppspelare. Vi vill också utveckla mänskliga människor genom idrott, så att skriva ett professionellt kontrakt är inte min enda referenspunkt här. Med det sagt hade jag möjlighet att träna spelare som gjorde hela resan från en liten klubb till en professionell klubb. Zeca, som nu spelar för FC Köpenhamn och det grekiska landslaget, är ett exempel. Rafael Camacho är en annan. Camacho gjorde sin ungdomsträning i Sporting och fortsatte sedan att träna i flera engelska klubbar tills han gick med i Liverpool. Nu flyttade han tillbaka till Sporting. En egenskap som jag känner igen från alla dessa framgångsrika spelare är en viss typ av beslutsamhet. De prioriterade fotboll och hade också en smittsam glädje för spelet. De ville förbättra varje ögonblick av varje träning.

LÄS OCKSÅ: Vi söker talangfulla spelare! Se en översikt över våra internationella program

Zeca FC København Captain with NF Academy
Zeca är kapten för FC Köpenhamn och tilldelades årets spelare i danska Superligaen 2019. Han är en av många spelare som Joao Plantier har hjälpt till att nå en professionell karriär.

Många unga spelare är fast beslutna på att bli så bra möjligt, men de vet inte alltid vad de ska fokusera på, särskilt när de tränar själva utanför ordinarie träning. Finns det några specifika färdigheter som de borde lägga tonvikt på?

– De måste njuta av spelet, det är nummer ett. Jag skulle också rekommendera dem att spela i olika miljöer. De bör spela oövervakade såväl som övervakade. Ut på gatan såväl som på en dedikerad fotbollsplan. Nya färdigheter kommer med nya utmaningar, så det behövs ofta en helhetssyn för att utvecklas.

 

Hur många timmar ska en spelare helst lägga varje vecka?

– Jag tror att även unga spelare borde spela varje dag, men jag tror inte att de måste “träna” varje dag om du förstår vad jag menar. Detta går tillbaka till din senaste fråga, det är viktigt att se upp för spelets glädje! Fotboll på gatan, “Street football” som vi kallar obevakad fotboll i Portugal – rekommenderas därför starkt. Street football räcker emellertid inte, särskilt för de spelare som närmar sig sina tidiga tonår.

NF Academy har ett bra meriter när det gäller att utveckla unga spelare och vi är övertygade om att vi kan erbjuda dem något nytt och annorlunda.

De behöver olika utmaningar. Många föräldrar idag söker därför efter något mer för sina barn. Vissa försöker få dem till privata akademier eller skicka dem till privata tränare. Detta är vettigt. Särskilt om deras barn bara får spela med sitt lag två eller tre gånger i veckan. Vissa barn har inte heller professionella tränare, vilket kan vara en annan vägspärr för deras utveckling. Vi är dock glada att välkomna dem alla på NF Academy.
NF Academy har ett bra meriter när det gäller att utveckla unga spelare och vi är övertygade om att vi kan erbjuda dem något nytt och annorlunda.

LÄS OCKSÅ: Få internationella möjligheter! Se en översikt över våra lokala träningsläger i ditt land.

NF Academy Coach João Plantier
NF Academy Director, João Plantier har en lång och imponerande CV, både internationellt och lokalt i Portugal. Han har redan utvecklat flera superstjärnor och lagkaptener för europeiska toppklubbar.

Vilken typ av träning kan de göra själv, om de inte har möjlighet att gå med i en privat akademi?

– Fotboll på gatan är ett alternativ som jag nämnde, men för “Street Football” behöver du naturligtvis någon att spela med. Om du inte har någon att spela med så finns det bara så mycket du kan göra. Naturligtvis så kan du även på egen hand jobba på dina frisparkar och din passningsförmåga. Och ja, till och med dribblingar. Detta är värdefullt, väldigt värdefullt. Det är också viktigt att du arbetar med dessa saker i en verklig miljö och du kan få det när du spelar själv. Jag kommer dock att uppmuntra alla spelare att inte ge upp. Jag har varit på platser som Kirkenes och sett hur spelare utvecklas i hårda klimat. Det är otroligt vad spelare kan uppnå när de lägger sin själ i det. En medförd miljö kan också stärka ditt engagemang och dedikation.

 

Du har arbetat under den tidigare Real Madrid tränaren Carlos Queiroz i flera år. Vad lärde han dig om spelarutveckling som du nu överför till nästa generation av unga skandinaviska fotbollsspelare?

– Queiroz gav mig, och många andra nu associerade med NF Academy, ett strukturerat sätt att tänka på fotboll. Han lägger ofta tonvikt på specifika anfall- och försvarsprinciper. Han fick oss att ställa frågor som: “Vad ska du göra som första försvarare?” Om du vill jaga spelaren som håller fast vid bollen ner till sidlinjen, hur ska din kroppsposition vara?

När vi ordnar sessioner försöker vi replikera situationer som uppstår i spel och därmed utöka spelarnas förståelse för spelets komplexitet.

Genom att dela upp spelet i mindre delar får du en mer helhetssyn på fotboll. Det är också viktigt att förstå att allt som händer på en fotbollsplan har en makro- och mikronivå. Låt mig exemplifiera. Du kanske har en spelare som håller fast vid bollen och två spelare som jagar honom. Det är en mycket konkret situation just där. Samtidigt har du också ett antal spelare som måste vara medvetna om deras position beroende på hur den situationen fortsätter. Kommer spelaren hålla i bollen eller kommer han att dribbla? Förlorar han bollen? Mikronivån dikterar makronivån. På samma sätt dikterar makronivån också mikronivån. Det betyder att spelaren som håller fast vid bollen har ett antal alternativ, beroende på hur hans lagkamrater är placerade, eller hur? När vi ordnar sessioner försöker vi replikera situationer som uppstår i spel och därmed utöka spelarnas förståelse för spelets komplexitet. Denna förståelse är något vi försöker föra vidare till spelarna på NF Academy.

Vill du träna med NF Academy eller har du frågor om vårt program? Skicka oss din förfrågan med hjälp av kontaktformuläret nedan.

SKICKA FÖRFRÅGAN


Läs mer om vår användning av cookies: Cookies | Integritetspolicy


* Dessa fält krävs.

HITTA DITT EVENEMANG

- Välj ett alternativ - Du kommer automatiskt att omdirigeras till ditt valda alternativ -

Start typing and press Enter to search